+90 0850 888 78 19
Hizmetlerimiz
Uzmanlığımızı Keşfedin

İş Yeri Açma Ve Çalışma Ruhsat Danışmanlığı
Çalışma Ruhsatını Almak Bu kadar Kolay Olmamıştı.
FAALİYETİ SIRASINDA ÇEVRESİNDE BULUNANLARA BİYOLOJİK, KİMYASAL, FİZİKSEL, RUHSAL VE SOSYAL YÖNDEN AZ VEYA ÇOK ZARAR VEREN VEYA VERMESİ MUHTEMEL OLAN YA DA DOĞAL KAYNAKLARIN KİRLENMESİNE SEBEP OLABİLECEK MÜESSESELERDİR.
GAYRI SIHHİ MÜESSESELER SEKTÖRÜNE GÖRE FAALİYET KONUSU, KİRLETİCİ KAYNAKLAR VEYA KURULU MOTOR GÜCÜNE BAĞLI OLARAK SINIFLANDIRILIR.
BİRİNCİ SINIF GAYRI SIHHİ MÜESSESELER: MESKENLERDEN MUTLAKA UZAK BULUNDURULMASI GEREKEN İŞYERLERİDİR.
İKİNCİ SINIF GAYRI SIHHİ MÜESSESELER: MESKENLERDEN MUTLAKA UZAKLAŞTIRILMASI GEREKMEMEKLE BERABER İZİN VERİLMEDEN ÖNCE CİVARINDA İKAMET EDENLERİN SIHHAT VE İSTİRAHATLERİ ÜZERİNE GEREK TESİSATLARI VE GEREKSE VAZİYETLERİ İTİBARIYLA BİR ZARAR VERMEYECEĞİNE KANAAT OLUŞMASI İÇİN İNCELEME YAPILMASI GEREKEN İŞYERLERİDİR.
ÜÇÜNCÜ SINIF GAYRI SIHHİ MÜESSESELER: MESKENLERİN YANINDA AÇILABİLMEKLE BERABER YALNIZ SIHHİ NEZARETE TABİİ TUTULMASI GEREKEN İŞYERLERİDİR.
HANGİ DURUMDA TESİS KAPATILIR:
RUHSATSIZ OLARAK FAALİYETE GEÇİLMESİ DURUMUNDA
MEVCUT ONAYLI PLAN VE PROJELERE AYKIRI OLARAK VE YETKİLİ MAKAMIN BİLGİSİ DIŞINDA TESİSLERİNDE DEĞİŞİKLİK VE İLAVE YAPILMASI DURUMUNDA
MÜESSESELERİN ÇEVREYE OLAN ZARARLARINI MÜMKÜN OLDUĞU KADAR AZALTABİLMEK İÇİN 2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU VE İLGİLİ YÖNETMELİKLERDE BELİRTİLEN HÜKÜMLERİ UYGULAMAK, ARITMA TESİSLERİNİ YAPMAK VE TEKNİĞİNE UYGUN OLARAK ÇALIŞTIRMAK ZORUNDADIRLAR. (AYRINTILI BİLGİ İÇİN ÇEVRE DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ)
HANGİ DURUMDA RUHSAT GEÇERSİZDİR?
GAYRİSIHHÎ MÜESSESELERİN SAHİBİNİN DEĞİŞMESİ DURUMUNDA, DOSYADAKİ MEVCUT BİLGİ VE BELGELER ESAS ALINMAK SURETİYLE YENİ MALİK ADINA RUHSAT DÜZENLENİR.
GAYRİSIHHÎ MÜESSESELERDE İŞLETMENİN FAALİYET ALANININ DEĞİŞMESİ DURUMUNDA YENİDEN RUHSAT ALINMASI ZORUNLUDUR.
GAYRİSIHHÎ MÜESSESELERİN YENİDEN SINIFLANDIRILMASI VEYA TESİSTE YAPILAN BİR DEĞİŞİKLİK NETİCESİNDE BİR ALT SINIFA GEÇEN TESİSLERİN YENİDEN RUHSAT ALMASI GEREKMEZ. ANCAK ÜST SINIFA GEÇMİŞ OLAN TESİSLERİN BİR YIL İÇİNDE YENİ SINIFA AÇILMA RUHSATI ALMASI ZORUNLUDUR. (YÖNETMELİK 2005’DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ İÇİN BİR ÜST SINIFA GEÇEN TESİSLERİN İBB’DEN 1. SINIF RUHSATI ALMIŞ OLMASI GEREKMEKTEDİR)
HANGİ DURUMLARDA RUHSAT YENİLENİR?
RUHSATTA BELİRTİLEN FAALİYET KONUSU VE ADRESİN DEĞİŞMEMESİ KAYDIYLA İŞYERİNİN DEVREDİLMESİ HALİNDE, YENİ İŞLETMECİ ADINA TEKRAR RUHSAT DÜZENLENİR.
İŞYERİNİN BAŞKA BİR ADRESE NAKLEDİLMESİ HALİNDE YENİDEN RUHSATLANDIRILMASI ESASTIR.
İŞYERİNE YENİ ORTAK ALINMASI VEYA ORTAKLARDAN BİRİNİN AYRILMASI DURUMUNDA YENİ RUHSAT DÜZENLENMEZ.
MAHALLE, CADDE, SOKAK VE BENZERİ YERLERİN İSİM VEYA NUMARALARININ DEĞİŞMESİ NEDENİYLE AYNI İŞYERİ İÇİN YENİ RUHSAT DÜZENLENMEZ. RUHSATTA YER ALAN BİLGİLER GÜNCELLENİR.
İŞYERİ SAHİBİNİN ÖLÜMÜ HALİNDE, YENİ RUHSAT DÜZENLENMEKSİZİN KANUNÎ MİRASÇILARI ADINA ESKİ RUHSATIN İNTİBAKI YAPILIR.
RUHSATIN YENİLENMESİ VEYA İNTİBAKI GEREKEN HALLERDE YETKİLİ İDAREYE EN GEÇ ÜÇ AY İÇİNDE MÜRACAAT EDİLMESİ ZORUNLUDUR. BU SÜRE MİRASÇILAR İÇİN ALTI AY OLARAK UYGULANIR. SÜRESİ İÇİNDE MÜRACAAT YAPILMADIĞININ YETKİLİ İDARELERCE TESPİTİ DURUMUNDA TESPİT TARİHİNDEN İTİBAREN ONBEŞ GÜNLÜK SÜRE VERİLİR. BU SÜRE SONUNDA RUHSAT YENİLENMEDİĞİ VEYA İNTİBAK YAPTIRILMADIĞI HALLERDE RUHSAT İPTAL EDİLİR
İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK İÇİN TIKLAYINIZ.
GAYRI SIHHİ MÜESSESE BAŞVURU EVRAKLARI
1-GAYRI SIHHİ MÜESSESE BAŞVURU/BEYAN FORMU
2-YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ VEYA YAPI RUHSATI
(12.10.2004’TEN ÖNCE YAPILAN BİNALARDA İSKAN BELGESİ YOK İSE)
3- KİRA KONTRATI VE TAPU FOTOKOPİSİ (MÜLK SAHİBİ İSE YALNIZ TAPU)
4- KAT MALİKLERİNİN MUVAFAKAT NAMESİ (KONUT SAHASINDAKİ YERLERDEN)
5- NÜFUS CÜZDANININ ÖNLÜ ARKALI FOTOKOPİSİ (ŞAHIS FİRMALARI İÇİN)
6 -ŞİRKETLER İÇİN: TİCARET SİCİL GAZETESİ –İMZA SİRKÜLERİ
7- VERGİ LEVHASI FOTOKOPİSİ,
8- İŞYERİ İZİN HARCI VE ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ MAKBUZ FOTOKOPİLERİ
(İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜNDEN)
9- ŞAHISLARDAN 2 ADET VESİKALIK FOTOĞRAF
10- GIDA ÜRETİM YERİ VE DEPOLARINDA;
ÇALIŞANLARIN SAĞLIK MUAYENE CÜZDAN FOTOKOPİLERİ
11-3308 SAYILI MESLEKİ EĞİTİM KANUNU KAPSAMINDAKİ (ŞAHIS FİRMALARINDAN )
USTALIK BELGESİ YOKSA. USTALIK BELGESİ OLAN ŞAHISLA NOTERDEN MESUL
MÜDÜRLÜK SÖZLEŞMESİ
12-ESNAF SANATKÂRLARDAN (ŞAHIS FİRMALARI İÇİN ):
A) SİCİL TASDİKNAMESİ
B) ODA KAYIT BELGESİ
13-SANAYİDEN SAYILAN İŞYERLERİNDE 50 KİŞİ VE ÜZERİ ÇALIŞANI OLANLAR İÇİN
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINDAN ALINAN İŞLETME BELGESİ
14-ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİYLE İLGİLİ MEVZUATTA
ÖNGÖRÜLEN TEDBİRLERİN ALINMIŞ OLMASI, KARAYOLU KENARINDAKİ İŞYERİ İÇİN
KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMIŞ OLMASI, ENGELLİLERİN İŞYERİNE
GİRİŞ VE ÇIKIŞLARI İÇİN GEREKEN KOLAYLAŞTIRICI TEDBİRLERİN ALINMIŞ OLMASI
15-İTFAİYE RAPORU
17-BUHAR KAZANI, BUHAR JENERATÖRÜ VB. BASINÇLI KAPLAR İÇİN MUAYENE RAPORU

Çevresel Etki Değerlendirmesi ( ÇED ) Hizmetleri
Hedeflerinize Ulaşın
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED), GERÇEKLEŞTİRİLMESİ PLANLANAN PROJELERİN ÇEVREYE OLABİLECEK OLUMLU VE OLUMSUZ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİNDE, OLUMSUZ YÖNDEKİ ETKİLERİN ÖNLENMESİ YA DA ÇEVREYE ZARAR VERMEYECEK ÖLÇÜDE EN AZA İNDİRİLMESİ İÇİN ALINACAK ÖNLEMLERİN, SEÇİLEN YER İLE TEKNOLOJİ ALTERNATİFLERİNİN BELİRLENEREK DEĞERLENDİRİLMESİNDE VE PROJELERİN UYGULANMASININ İZLENMESİ VE KONTROLÜNDE SÜRDÜRÜLECEK ÇALIŞMALAR BÜTÜNÜDÜR.
İŞLETME 25.11.2014 TARİH VE 29186 SAYILI ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME YÖNETMELİĞİ EK-I VE EK-II LİSTESİNDE YER ALMASI DURUMUNDA “ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ OLUMLU” VEYA “ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARI ALINMASI GEREKMEKTEDİR. UYGULAMANIN KAPSADIĞI ALANLAR İÇERİSİNDE KİMYA, İLAÇ VE ATIKLAR, SANAYİ, TARIM, ORMAN, SU KÜLTÜRÜ VE GIDA, ULAŞIM, ALTYAPI VE KIYI YAPILARI, ENERJİ, TURİZM, KONUT VE MADENCİLİK YER ALMAKTADIR.
BU LİSTEDE YER ALMAYAN İŞLETMELER İSE BAĞLI BULUNDUKLARI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜKLERİNDEN BU YÖNETMELİK KAPSAMINDA OLMADIKLARINA DAİR GÖRÜŞ YAZILARININ ALINMASI GEREKMEKTEDİR.
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME (ÇED) YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA YER ALAN PROJELER İÇİN,
(YÖNETMELİĞİN 6. MADDESİNİN 3. BENDİNE GÖRE) “ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ OLUMLU”VEYA “ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARI ALINMADIKÇA HİÇBİR TEŞVİK, ONAY, İZİN YAPI VE KULLANIM RUHSATI VERİLEMEZ, PROJE İÇİN YATIRIMA BAŞLANAMAZ VE İHALE EDİLEMEZ.
“ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ OLUMLU” VEYA “ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARI ALINMADAN YATIRIMA BAŞLANAN/KURULAN FAALİYETLER, ÇEVRE KANUNU’NUN 15. MADDESİNE İSTİNADEN ÇED YÖNETMELİĞİ (19.MADDESİNİN (A) BENDİ) GEREĞİNCE DURDURULMAKTADIR.
BU DURUMDA, ÇEVRE KANUNUNUN 20. MADDESİNİN (E) BENDİ UYARINCA İDARİ PARA CEZASI UYGULANMAKTADIR.
ÇED RAPORUNDAVEYA PROJE TANITIM DOSYASINDA TAAHHÜT EDİLEN HUSUSLARA UYULMADIĞININ TESPİT EDİLMESİ DURUMUNDA İSE YÖNETMELİĞİN 19.MADDESİNİN (B) BENDİ GEREĞİNCE (ÇEVRE KANUNU’NUN 20. MADDESİNİN (E) BENDİ UYARINCA) İDARİ PARA CEZASI UYGULANMAKTADIR.
ÇED YÖNETMELİĞİ HÜKÜMLERİNE TABİ FAALİYETLERE/PROJELERE VERİLEN “ÇED OLUMLU”YA DA “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARLARI FAALİYETE BAŞLANMASI İÇİN GEREKLİDİR ANCAK YETERLİ DEĞİLDİR. DİĞER BİR DEYİŞLE, ÇED YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA VERİLEN KARARLAR NİHAİ İZİN VE ONAY NİTELİĞİ TAŞIMAMAKTADIR. BU NEDENLE, YÜRÜRLÜKTE OLAN MEVZUAT UYARINCA İLGİLİ TÜM KURUM VE KURULUŞLARDAN GEREKLİ İZİN, ONAY, GÖRÜŞ VE/VEYA RUHSATLARIN ALINMASI GEREKMEKTEDİR.

Çevre-İzin Lisans Hizmeti / Belgelendirmesi
Uzman Rehberlik
ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ EK-I ÇEVREYE KİRLETİCİ ETKİSİ YÜKSEK DÜZEYDE OLAN İŞLETMELER VE EK-II ÇEVREYE KİRLETİCİ ETKİSİ OLAN İŞLETMELER OLMAK ÜZERE İKİYE AYRILMAKTADIR. BU KAPSAMDA YER ALAN İŞLETMELERİN ÇEVRE İZİN/İZİN VE LİSANS/LİSANS BELGESİ ALMASI ZORUNLUDUR. YİNE YÖNETMELİĞİN EK-I LİSTESİNDE YER ALAN İŞLETMELERİN ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ KURMASI YADA BU HİZMETİ ALMASI, EK-II LİSTESİNDE YER ALAN İŞLETMELERİN İSE BÜNYESİNDE ÇEVRE GÖREVLİSİ BULUNDURMASI YADA HİZMET ALMASI ZORUNLUDUR.
ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI NELER YAPAR?
MEVCUT DURUM TESPİTİ,
YASAL VE FİZİKSEL EKSİKLİKLERİN BELİRLENMESİ,
EKSİKLERİN GİDERİLMESİ İÇİN EYLEM PLANLARININ HAZIRLANMASI,
UYGULAMANIN KOORDİNASYONU VE TAKİBİ,
YASAL DEĞİŞİKLİKLERİN TAKİBİ VE KURUMUN BİLGİLENDİRİLMESİ BEYAN, BİLDİRİM VE RAPORLAMA ÇALIŞMALARININ YAPILMASI,
AYLIK, YILLIK RAPORLARIN HAZIRLANMASI, EĞİTİM ÇALIŞMALARININ DÜZENLENMESİ,
BAKANLIK UZMANLARININ TESİS ZİYARETLERİNE EŞLİK EDİLMESİ,
TESİSİN ÇEVRESEL KONULARDA İZİN, LİSANS, VE BELGELERİNİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLMESİ.
AYRICA 21.11.2008 TARİH VE 27061 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN ÇEVRE DENETİMİ YÖNETMELİĞİ 5. MADDESİNDE “TÜRKİYE CUMHURİYETİ SINIRLARI İÇERİSİNDE KALAN SERBEST VE MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGELER DÂHİL EGEMENLİK VE YARGILAMA SAHALARI İÇERİSİNDEKİ TÜM KARA VE DENİZ ALANLARINDA 2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU VE İLGİLİ MEVZUAT HÜKÜMLERİ KAPSAMINDAKİ HER TÜRLÜ KİRLİLİK KAYNAĞI VE İHLALLER DENETİME TABİDİR” HÜKMÜ YER ALMAKTADIR. ÇEVRE İZİN VE/VEYA LİSANSINA TABİ OLSUN OLMASIN TÜM İŞLETMELERİN İLGİLİ YÖNETMELİKLER KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLECEĞİ BELİRTİLMEKTEDİR.

Sıfır Atık Belgelendirmesi
Uzman Rehberlik
Atık kontrolü sağlamak, gelecek nesillere daha temiz ve daha gelişmiş bir dünya bırakmak ve yaşanabilir bir ortam sağlamak amacını taşıyan ”Sıfır Atık Projesi” kapsamında belediyeler, kurum, kuruluşlar ve şirketlere verilen sıfır atık belgesi Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından verilmektedir. Temel, gümüş, altın ve platin olmak üzere dört grupta değerlendirilen sıfır atık belgesi almak için öncelikle temel belgenin alınması gerekmektedir. Temel sıfır atık belgesini alan kurum, kuruluş ve şirketler ardından başvurularını gerçekleştirerek gümüş, altın ve platin sıfır atık belgesi alabilir.

Atık Yönetim Danışmanlığı
Hedeflerinize Ulaşın
2872 SAYILI ÇEVRE KANUNUNA BAĞLI YÖNETMELİKLER VE TEBLİĞLER KAPSAMINDA YAPILMASI GEREKEN BEYANLAR;
1.AMBALAJ BEYANLARI
24.08.2011 TARİH VE 28035 SAYILI AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA YAPILACAK OLAN BEYANLARDIR. AMBALAJ ÜRETİCİLERİ, AMBALAJ PİYASAYA SÜRENLER (ÜRÜNÜNÜ AMBALAJ İLE SATAN ÜRETİCİLER), AMBALAJ TEDARİKÇİLERİ, AMBALAJ TOPLAMA AYIRMA TESİSLERİ VE AMBALAJ GERİKAZANIMI/GERİDÖNÜŞÜMÜ YAPAN İŞLETMELERİN BEYAN YAPMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ MEVCUTTUR.
2. ATIK YAĞ BEYANLARI
ATIKYAĞ ÜRETİCİLERİ
30.07.2008 TARİH VE 26952 SAYILI ATIKYAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE ATIK YAĞ ÜRETİCİSİ: FAALİYETLERİ ESNASINDA EK-1’DE BELİRTİLEN ATIK YAĞLARIN OLUŞMASINA NEDEN OLAN, KAYNAĞIN BİLİNMEMESİ DURUMUNDA İSE BU ATIKLARI MÜLKİYETİNDE BULUNDURAN GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERİ BELİRTMEKTEDİR.
BU KAPSAMDA ATIKYAĞ ÜRETİCİSİNİN YÖNETMELİĞE UYGUN ANALİZ, BERTARAF VE BEYAN YÜKÜMLÜLÜKLERİ MEVCUTTUR.
EK-1 OLARAK BAHSEDİLEN ATIKYAĞ KATEGORİLERİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.
I.KATEGORİ ATIK YAĞ: BU KATEGORİDE YER ALAN ATIK YAĞLARDAKİ PCB, TOPLAM HALOJEN VE AĞIR METAL GİBİ KİRLETİCİLER AŞAĞIDAKİ TABLODA VERİLEN SINIR DEĞERLERİN ALTINDADIR. BU KATEGORİDEKİ ATIK YAĞLARIN ÖNCELİKLE REJENERASYON VE RAFİNASYON YOLU İLE GERİ KAZANIMLARININ SAĞLANMASI GEREKMEKTEDİR. BU KATEGORİDEKİ YAĞLAR 21 NCİ MADDEDE BELİRTİLEN KOŞULLAR NEDENİYLE ENERJİ GERİ KAZANIMI AMACIYLA KULLANILABİLİR.
II.KATEGORİ ATIK YAĞ: BU KATEGORİDEKİ ATIK YAĞLAR BAKANLIKTAN (DEĞİŞİK İBARE:R.G-30/3/2010-27537)ÇEVRE LİSANSIALMIŞ TESİSLERDE ENERJİ GERİ KAZANIMI AMACIYLA KULLANIMA UYGUN ATIK YAĞLARDIR. ANCAK KLORÜR, TOPLAM HALOJEN VE PCB PARAMETRELERİ AŞILMAYAN ENDÜSTRİYEL ATIK YAĞLARIN REJENERASYON VE RAFİNASYON YOLUYLA GERİ KAZANIMI MÜMKÜNDÜR.
III.KATEGORİ ATIK YAĞ: BU KATEGORİDE YER ALAN ATIK YAĞLARDAKİ AĞIR METALLER AŞAĞIDAKİ TABLODA VERİLEN SINIR DEĞERLERİN ÜZERİNDEDİR. KLORÜR İLE TOPLAM HALOJENLER 2000 PPM’İN, PCB İSE 50 PPM’İN ÜZERİNDEDİR. REJENERASYON VE RAFİNASYONA UYGUN OLMAYAN, YAKIT OLARAK KULLANILMASI İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI AÇISINDAN RİSK YARATAN VE ÇEVRE LİSANSI TEHLİKELİ ATIK YAKMA TESİSLERİNDE YAKILARAK ZARARSIZ HALE GETİRİLMESİ GEREKEN ATIK YAĞLARDIR.
3.TEHLİKELİ ATIK BEYANLARI
TEHLİKELİ ATIK ÜRETİCİLERİ 02.04.2015 TARİH VE 29314 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ EK-4’ÜNDE BELİRTİLEN ATIK LİSTESİNDEKİ TEHLİKELİ ATIKLARDAN BİR VEYA BİRDEN FAZLA TANIMLANMIŞ ATIK ÜRETMELERİ HALİNDE KODU İLE BELİRTİLEN ATIKLARI YÖNETMELİKTE BELİRTİLEN HUSUSLAR ÇERÇEVESİNDE BERTARAF ETTİRMEK VE BU ATIKLARI ÇEVRE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINA AİT BEYANSİSTEMİNDE ONLİNE OLARAK BEYAN ETMEKLE YÜKÜMLÜDÜR.
4.TEHLİKESİZ ATIK BEYANLARI
17.06.2011 TARİH VE 27967 SAYILI BAZI TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI TEBLİĞİ KAPSAMINDA TEHLİKESİZ ATIK TOPLAMA AYIRMA BELGESİNE SAHİP TESİSLER ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA KÜTLE DENGE BİLDİRİMİNİ YAPMAKLA YÜKÜMLÜDÜRLER.
5.TOPRAK KİRLİLİĞİ BEYANLARI
İŞLETMENİZİN FAALİYETİ 08.06.2010 TARİH VE 27605 SAYILI TOPRAK KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ VE NOKTASAL KAYNAKLI KİRLENMİŞ SAHALARA DAİR YÖNETMELİK EK-2 TABLO 2 DEKİ FAALİYET KONULARINDAN BİRİNDE FAALİYET GÖSTERİLMESİ DURUMUNDA KİRLENMİŞ SAHALAR ÖN BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI YÜKÜMLÜLÜĞÜ MEVCUTTUR.
6.SEVESO (BEKRA) BİLDİRİMLERİ, BKÖP/GÜVENLİK RAPORLARININ HAZIRLANMASI
SEVESO, KUZEYBATI İTALYA’DA MİLANO’YA 20 KM UZAKLIKTA KÜÇÜK BİR KASABADIR. KENTİN HEMEN YANI BAŞINDAKİ ICMESA CHEMİCAL COMPANY’YE AİT FABRİKADA 10 TEMMUZ 1976 GÜNÜ TRİKLOROFENOL (TCP) ÜRETİMİ YAPAN BİR REAKTÖRDEKİ PATLAMA SONUCU BEYAZ BİR GAZ BULUTU ÇEVREYE YAYILMIŞTIR. BU ZEHİRLİ GAZ, BU GÜNE KADAR BİLİNEN EN ZEHİRLİ GAZLARDAN DİOKSİNDİR. KASABADA KISA BİR SÜRE İÇİNDE HAYVAN ÖLÜMLERİ GÖRÜLMEYE BAŞLANMIŞ, PATLAMADAN 5 GÜN GEÇTİKTEN SONRA DA HASTANEYE BAŞVURULAR BAŞLAMIŞTIR. YAPILAN KONTROLLER SONUNDA KASABADA GENİŞ BİR BÖLGENİN TAMAMEN KİRLENDİĞİ ANLAŞILMIŞ VE 100 KADAR EV TAMAMEN BOŞALTILMIŞTIR.
BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK
1976 YILINDA İTALYA’NIN SEVESO KASABASINDA GERÇEKLEŞEN BU KAZA SONRASINDA, ENDÜSTRİYEL KAZALARIN OLUŞMASININ ENGELLENMESİ VE GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI ADINA HAZIRLANMIŞ OLAN SEVESO DİREKTİFİ (82/501/EEC) KABUL EDİLMİŞTİR. 9 ARALIK 1996’DA İSE 96/82/EC SAYILI “TEHLİKELİ MADDELERİ İÇEREN BÜYÜK KAZA RİSKLERİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN DİREKTİF (SEVESO-II DİREKTİFİ)” YAYIMLANMIŞTIR. SEVESO-II DİREKTİFİNİN ÜLKEMİZ MEVZUATINA UYUMLAŞTIRAN “BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK” 30 ARALIK 2013 TARİH VE 28867 SAYILI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR.
BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZA
BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZA, HERHANGİ BİR KURULUŞUN İŞLETİLMESİ ESNASINDA, KONTROLSÜZ GELİŞMELERDEN KAYNAKLANAN VE KURULUŞ İÇİNDE VEYA DIŞINDA ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ANINDA VEYA DAHA SONRA CİDDİ TEHLİKEYE YOL AÇABİLEN BİR VEYA BİRDEN FAZLA TEHLİKELİ MADDENİN SEBEP OLDUĞU BÜYÜK BİR EMİSYON, YANGIN VEYA PATLAMA OLAYINI İFADE ETMEKTEDİR.
SEVESO (BEKRA) BİLDİRİMİ
BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK EKİNDE YER ALAN TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİ BULUNDURAN KURULUŞLARIN, BULUNDURDUKLARI MADDELER İLE MİKTARLARINI YÖNETMELİK GEREĞİ ÇEVRE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞININ BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZA RİSKLERİNİN AZALTILMASI (BEKRA) BEYAN SİSTEMİNE GİRMELERİ GEREKMEKTEDİR. BU BEYAN SEVESO (BEKRA) BİLDİRİMİ OLARAK ADLANDIRILIR.
YAPILAN BİLDİRİM SONRASINDA İŞLETMELER, SİSTEM TARAFINDAN “ALT SEVİYELİ KURULUŞ”, “ÜST SEVİYELİ KURULUŞ” VEYA “KAPSAM DIŞI” OLARAK SINIFLANDIRILIR.
BEYAN DAHİLİNDE TESİSİNİZİN BÜYÜK KAZA ÖNLEME POLİTİKASI (BKÖP), GÜVENLİK RAPORU, ACİL DURUM PLANI HAZIRLANMASI GİBİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ ORTAYA ÇIKABİLECEKTİR.

Atıksu Atırma Sistemleri ve Kurulum Danışmanlığı
Hedeflerinize Ulaşın
EVSEL-ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE, TAAHHÜT VE TEKNİK DESTEK
İÇME SUYU ARITMA TESİSİ PROJE, TAAHHÜT VE TEKNİK DESTEK
PAKET ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJELERİ
KANALİZASYON VE YAĞMUR SUYU ŞEBEKELERİ PROJE VE TAAHHÜT
ATIK BERTARAF KOORDİNASYON ÇALIŞMALARI

İş Güvenliği ve İş Güvenliği Hizmeti
Uzman Rehberlik
FİRMAMIZ OSGB YETKİSİ ALMAMIŞTIR VE ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ YOKTUR.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE ÇALIŞANI BULUNAN İŞYERLERİNE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI BULUNDURMA YADA KONU İLE İLGİLİ HİZMET SATIN ALMA ZORUNLULUĞU GETİRİLMİŞTİR.
FİRMAMIZIN TARAFINIZA SAĞLAYACAĞI İSG UZMANI TARAFINDAN FİRMANIZDA YAPILACAK ÇALIŞMALAR ŞUNLARDIR;
İŞ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ EĞİTİMLERİ VERMEK
İŞYERİNDE GÖZETİM VE DENETİM SİSTEMİ KURMAK VE YÖNETMEK
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULU ÇALIŞMALARINA KATILMAK
YILLIK ÇALIŞMA PLANI HAZIRLAMAK
EĞİTİM PLANI HAZIRLAMAK
İŞVERENE, İŞ GÜVENLİĞİ KONUSUNDA REHBERLİK VE DANIŞMANLIK YAPMAK
ALT İŞVERENLERİN DENETİMİNİ YAPARAK YÖNETİME RAPOR SUNMAK
RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPMAK
ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMAK
SAĞLIK VE GÜVENLİK PLANI HAZIRLAMAK
İÇ YÖNETMELİK HAZIRLAMAK
İŞ İZNİ PROSEDÜRÜ HAZIRLAMAK
ÇALIŞMA TALİMATLARI HAZIRLAMAK
İŞ KAZASI SONRASINDA KAZA KÖK SEBEP ANALİZ FORMUNU DÜZENLEMEK
PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI HAZIRLAMAK
PARLAYICI, PATLAYICI, YANICI VE TEHLİKELİ MADDELERLE ÇALIŞMA ŞARTLARINI BELİRLEMEK
PARLAYICI, PATLAYICI, YANICI VE TEHLİKELİ MADDELERİN DEPOLANMA ŞARTLARINI BELİRLEMEK
KİMYASAL MADDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPMAK
KİMYASAL MADDELERLE ÇALIŞMA ŞARTLARINI BELİRLEMEK
KİMYASAL MADDELERİN DEPOLANMA ŞARTLARINI BELİRLEMEK
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPMAK
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ KONUSUNDA İŞVERENE TAVSİYEDE BULUNMAK
ELEKTRİK GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPMAK
TOPRAKLAMA TESİSATININ PERİYODİK KONTROLLERİNİ TAKİP ETMEK
PARATONERİN PERİYODİK KONTROLLERİNİ TAKİP ETMEK
İŞ MAKİNELERİNİN PERİYODİK KONTROLLERİNİ TAKİP ETMEK
KALDIRMA MAKİNELERİNİN PERİYODİK KONTROLLERİNİ TAKİP ETMEK

Yatırım Danışmanlığı ( Hibe Projeleri, Kurulum Projeleri )
İşinizi Büyütün
Hızlı tempolu iş dünyasında kuruluşların geçerliliklerini ve rekabetçi konumlarını korumak için neler yaptığını ve bu konuda hangi şirketlerin en önde olduğunu inceliyoruz. Ardından müşterilerimizin yapabileceği her tercihin etkilerini anlamak üzere akıllı araçlar ve küresel kaynaklar kullanarak stratejiler geliştiriyoruz. Bu hizmetin size ne şekilde yardımcı olabileceğini görmek için iletişime geçin.